7. Культура м'яти, як і багатьох інших приправ, дуже давня. Стародавні греки вірили, що в кожного лісового струмка, у кожної галявини є своя німфа. Одна з німф - Мента - навічно оселилася в ботаніці й медицині, у кулінарії й парфумерії. Мента - наукова назва м'яти. Проте греки це слово в когось запозичили, а от у кого - невідомо (кажуть, що це був один із середземноморських народів). Римляни взяли у греків цю назву й передали її далі - іншим народам Європи. Ментол - основна частина олії, яка є в листі і квітах м'яти.
Усі сорти дикої м'яти пахучі, але найбільше ментолу в культурній м'яті (її вивели англійці 300 років тому). Саме англійці і вживають сушену й дрібно розтерту м'яту, розведену водою, як приправу до м'яса. У нас м'ята, як уже говорилося, використовується у медицині, парфумерії, кондитерській справі тощо.
Комментариев нет:
Отправить комментарий