Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

пятница, 6 января 2017 г.

 Святвечір, Багатий вечір, Багата кутя
   Це одне з найурочистіших свят. Його відзначають напередодні Різдва, тобто сьогодні. 
     У різних регіонах України були в цих звичаях деякі відмінності. Але всюди зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті. Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, картопля та узвар.  Кутю традиційно виготовляли з пшеничного чи ячмінного зерна ( на півдні України - з рису). 

     Кутя вважалася основною обрядовою їжею, тому з нею пов'язано чимало обрядодій. Після її приготування, вийнявши горщик, дивилися: якщо зерна піднялися через вінчик - на добробут, а якщо запали - на лихе передвістя. До звареного збіжжя додавали меду, але пам'ятали відоме прислів'я: "Не передай куті меду!"
   В інших регіонах заправляли товченим маком, волоськими горіхами та іншими смаковитими приправами. Усе це розмішували узваром.


Комментариев нет:

Отправить комментарий