Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

суббота, 11 мая 2019 г.

Урок 26. Твір-розповідь (1)
   

    Найпоширенішим типом мовлення є розповідь. Це текст, у якому розповідається про події в часовій послідовності. А оскільки мова буде йти про те, що вже відбулося, то найчастіше у творі-розповіді вживаються дієслівні форми минулого часу.
  Нам часто хочеться розказати про цікаву подію чи ситуацію, випадок із власного життя, передати почуту історію. Охоче слухаємо й розповіді своїх товаришів, старших людей. Про людину, яка вміє захоплююче розповідати, говорять, що вона - цікавий оповідач. Навчитися вміло відтворювати словом певну подію чи ситуацію можна завдяки роботі над твором-розповіддю.

   Розповідь є головним компонентом оповідання, у якому можуть використовуватись також описи (портрет, пейзаж та ін.), елементи роздуму. Для оповідання характерна така побудова: зав'язка (початок дії у творі), розвиток дії, кульмінація (найбільше загострення подій), розв'язка (закінчення дії). Зрозуміло, що ці компоненнти в оповіданні будуть тоді, коли в основу розповіді покладено важливу подію ("Цікавий випадок", "Несподівана зустріч", "Пам'ятний день канікул").
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий