Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

понедельник, 6 мая 2019 г.

     Урок 22. Твір-опис (1)
   
  Нагадаю, що твір-опис - це зв'язне висловлення, яке зображує предмет, явище, особу, розкриваючи їх основні ознаки. Велике значення для складання описів має вміння спостерігати. Об'єктом спостережень і описів можуть бути різноманітні речі, живі істоти, процеси, дії і навіть почуття. Як відомо, опис зовнішності людини називається портретом, опис природи - пейзажем, а опис внутрішньої частини приміщення - інтер'єром.

   На початку твору-опису автор передає загальне враження від предмета чи явища, далі називає їх ознаки, деталі. На що слід звернути увагу при доборі матеріалу до твору-опису? Як правило, це колір, розмір, смак, форма, запах, призначення, місцезнаходження. Залежно від того, що описується, не всі ознаки треба називати, та й порядок їх розміщення може бути іншим.
  Твори-описи можуть бути виконані в науковому або художньому стилі. Науковий опис передає точно, послідовно, вичерпно ознаки якогось предмета чи явища, не виражаючи при цьому позиції автора. А в художньому описі кожен змальовує предмет дещо по-своєму, таким, яким бачить його саме він. Можна не називати всіх ознак об'єкта. Наше завдання - дати яскраве уявлення про предмет, передати через опис предмета своє враження про нього, свою оцінку його.   

Комментариев нет:

Отправить комментарий