Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

четверг, 2 мая 2019 г.

    Урок 18. Твір. Композиція (побудова). Як почати вступ

    Як правило, план відображає трьохчастинну побудову твору: вступ, основна частина, закінчення (висновки). Ці частини у творі починаюься з абзаців. Чи обов'язкова саме така побудова твору? Не завжди. Але, узявши для прикладу кілька текстів, переконаємося, що переважна більшість їх будується саме так.
   Отже, про композиційне оформлення твору. Слово "композиція" вже відоме всім у значенні "побудова твору".
   Чи не найбільше труднощів виникає з початком твору: яким має бути вступ.

   У вступі можна сказати, чому ви обрали саме цю тему, повідомити, про що буде йти мова. На початку твору часто формулюється головна думка (хоч і не обов'язково) для того, щоб в основній частині довести, обґрунтувати її. 
   Вступ - це своєрідна передмова. Про що писати у вступі, залежить і від жанру твору. Так, на початку розповіді, як правило, повідомляється по час і місце дії. Наприклад, твір "Захоплююча подорож" учениця розпочала так: "Погожого літнього ранку вирушила я із моїми батьками в подорож на теплоході вниз по Дніпру."
   У вступі до твору-опису часто передається загальне враження від предмета, підкреслюється, з якої позиції він буде описуватись, з якою метою; у науковому описі вказується на призначення предмета. Наприклад, твір "Коли починається осінь" розпочато словами: "Початок осені завжди чарівний."
Опис місцевості на тему "Моє рідне місто" учень розпочав так: "Що таке Батьківщина? Це наша велика неозора країна. Але Батьківщина - це і місто, село, де ти народився і виріс. Для кожної людини цей куточок найрідніший у світі. Так і для мене найдорожчим є моє рідне місто Охтирка."

 
 Твори-роздуми у вступній частині містять питання, котре потребує відповіді; тут наводяться різні думки, визначається, що саме із даної проблеми автор буде висвітлювати. Наприклад, твір-роздум "Як я уявляю собі щастя" учениця почала таким вступом: "У чому щастя людини? Приходить воно само чи за нього треба боротися? Чи може почувати себе по-справжньому щасливою людина, коли вона байдужа до інших людей? Ці питання все частіше хвилюють мене, змушують замислюватись."

Комментариев нет:

Отправить комментарий