Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 23 июля 2017 г.

У Росії соняшник з'явився наприкінці XVII століття. Тут він поширився масово. На Україні також. Люди в нашому краї гідно поціновували смачні й поживні якості насіння заморського прибульця. А пасічники помітили, що біля "квітки сонця" роями збиралися бджоли, і мед напрочуд запашний, і взяток багатий. 

Та найнеочікуваніші і найбільші відкриття були ще попереду. У XVIII столітті деякі вчені-агрономи вже передбачали можливість одержання олії з плодів "сонячної квітки". Але практично це вдалося здійснити 1829 року селянинові-кріпаку Дмитрові Бочкарьову із слободи Олексіївки Воронезької губернії. Ось як про це повідомлялося у виданні "Економічні питання", у статті "Про розведення соняшників": " ... якийсь Бочкарьов, селянин графа Шереметьєва ... надумав для проби посіяти на своєму городі (так, задля розваги) невеличку кількість соняшникового насіння. Коли соняшники виросли, він, Бочкарьов, їх прополов, а потім одержав насіння. Бочкарьов спробував насіння переробити на ручній олійниці і, на свою радість, одержав чудову олію, якої він ніколи не бачиві якої тут не було ніколи в продажу..."










Соняшникова олія - один з найбільш корисних і життєво необхідних продуктів у житті сучасної людини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий