В Україні калину шанують здавна, прикрашають нею весільні короваї, поціновують як домашнього цілителя, із задоволенням смакують її дуже корисними плодами.
Ягоди калини містять велику кількість вітаміну С, каротину, пектинових речовин, кахетинів, органічних кислот.
Корисна вона і як вітамінний, загальнозміцнювальний та легкий сечогінний засіб.
У медицині настій із сухих ягід калини, свіжі ягоди та сік калини застосовують при захворюванні верхніх дихальних шляхів, дистонії, поліпозі шлунку і кишківнику тощо.
Найбільше мені подобається морс із калини. Можливо, хтось приготує і собі. З 1 кг ягід калини віджати сік. Мезгу залити склянкою води й кип'ятити 10 хв, потім процідити, відвар з'єднати із соком калини. Цукор додати за смаком. Але сік, приготовлений із 1 кг ягід та 2 кг цукру, добре зберігається у щільно закритому посуді.
А ще ягоди можна заморожувати. У такому вигляді вони зберігаються практично протягом усієї зими й не втрачають своєї цінності.
Смакуйте калину та будьте здорові!
Комментариев нет:
Отправить комментарий