Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

вторник, 8 августа 2017 г.

   Із сивої давнини доходять до нас цікаві легенди та перекази, пов'язані з біографією рослини ЛЬОН та історією льняного прядива і ткацтва.
  З дитячих літ нам відома легенда про подорож  Ясона на кораблі "Арго" в Колхіду за золотим руно. Деякі сучасні дослідники вважають, що в основу цієї легенди покладено реальні факти з історії розвитку льняного ткацтва.
У Геродота, Страбона, Плінія Старшого зустрічаємо свідчення, що Древня Греція не славилась надто аж високоврожайним льоном - волокно з нього виходило низькосортне, а тканини - грубі.


Високосортний льон на той час вирощували в Колхіді, де виготовлялося широковідоме в Елладі й по всьому Сході славнозвісне "сардинське полотно".

Цікаво відзначити, що греки почали використовувати льняні тканини під вітрила. Пізніше під льняними вітрилами плавали по невідомих морях та океанах кораблі Колумба й Магеллана, інших відомих мореплавців.
Льняні полотна зберегли й донесли до нас геніальні творіння великих художників. Досить згадати, що знаменита "Льняна книга", відомий пам'ятник етрусків, написаний на льняній тканині ще в VII столітті до нашої ери...  
 
 
                                                   


Комментариев нет:

Отправить комментарий