Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 6 августа 2017 г.

А скільки цікавих сторінок містить історія льняного прядива та ткацтва, яке ще в сиву давнину досягло неперевершеної досконалості! Відомо, що славнозвісними майстрами льняного ткацтва були вже єгиптяни. Геродот (давньогрецький історик) згадує, що цар Амазис подарував Афіні Родосській великий сувій лляної тканини, кожна нитка якої складалася  з 360 тоненьких ниточок. Така тканина вже тоді цінувалася на вагу золота в буквальному розумінні слова. Секрети стародавніх майстрів льняного ткацтва й понині вважаються таємницею.
 Нам навіть важко уявити, якою ж була пряжа, що коштувала дорожче золота? Тут треба нагадати маленьким майстриням, що метричний номер пряжі - це кількість метрів нитки на один грам ваги. 
Усі тканини, що нас оточують у повсякденному житті, в основному зіткані з ниток, що мають номери від 2 (грубий брезент) до 400 (найтонший шовк). Якщо з 1 кг льняного волокна можна виготовити нитку довжиною в 10 км, то воно визначається 10-м номером. Досить згадати, що древні єгиптяни одержували волокно двохсотого номера!


Комментариев нет:

Отправить комментарий