Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

пятница, 18 августа 2017 г.


   А чи знаєте ви, що кропива добре відома і як дієтичний продукт!?
   З молодого листя і пагонів варять зелений борщ, суп, вареники, омлет, млинчики, запіканки, оладки, салати тощо, а стару траву заквашують.
На Кавказі - у Грузії, Вірменії ,
Азербайджані - молоду кропиву додають до прянощів при виготовленні національних страв. 








  У Румунії  та Італії нею заправляють плов, пасту, омлети, фрикадельки.

     У Франції та Німеччині ( і в Україні!) відвар кропиви дводомної використовують для зміцнення волосся. Після ополіскування таким відваром воно стає м'яким, шовковистим і міцним! 
   Так, кропива дуже цілюща й корисна. Її обов'язково потрібно використовувати у своєму раціоні.
Із свіжого незагрубілого листя готують різноманітні салати. Листя кропиви містить аскорбінову кислоту (вітамін С), вітамін К, вітамін В1, каротин та каротинозу. А ще - ефірні олії, протеїн, цукор, солі заліза, кальцію, калію, сірки.


 


    Цілющий сік кропиви багатий на ацетилхолін і гістамін. Тому листя кропиви запарюють і п'ють як чай, додають навіть у буханці хліба (щоб довго не черствів).


 

  Поєднання корисних речовин у цій рослині справді унікальне!


         


Комментариев нет:

Отправить комментарий