Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

четверг, 18 апреля 2019 г.

Урок 7. Про найголовніші ознаки тексту

1. Текст - це повідомлення на певну тему в усній  чи писемній формі; це сукупність речень, об'єднаних мікротемою.
2. Тексту властиві змістова (початок, виклад основної думки, закінчення) і структурна завершеність.
3. У тексті виражається авторський задум (ідея, основна думка).
4. Текст реалізується в одній з форм - розповіді, описі, міркуванні або є поєднанням різних форм з перевагою однієї з них.
       Дуже важливо навчитись визначати в тексті інформативний центр (найосновніша в комунікативному плані інформація), а також формулювати визначення, про яке в тексті прямо не сказано, а треба його вилущити з усього змісту.


                 Ти і твій хліб 
      Хлібом годує тебе Батьківщина. Ніколи не забувай про це. Куди б не закинуло тебе життя - пам'ятай про хліб, яким тебе годували.
     Щоденно чесно заробляй свій хліб. Будь терплячий і мужній у повсякденній праці. Пам'ятай: чесному хлібові - усюди честь.

   З дитинства привчайся бачити в хлібові живу душу рідної землі, рідного сонця і неба, навчайся бачити в ньому  працю всіх, хто віддає твоєму хлібові все своє життя. Страі люди вміють шанувати хліб - шануй їх за це, учися в них.
  Пам'ятай: для того, щоб ти мав шматок хліба , трудиться людство.  Доля хліба залежить від усіх нас, від кожного. 
  Посеред буденності губиться іноді непомітна, скромна краса хліба. У повсякденній суєті забувається часом істинна його цінність. Поспішаючи, людина часом і не дивиться на хліб, і не розуміє, що перед нею  - одвічне повсякденне диво. 

  Пам'ятай: якщо люди говорять різними мовами, і не знають, друзі вони чи вороги, шматок хліба, що його дасть одна людина іншій, виразніший за всякі слова. Шматок хліба, поділений навпіл, робить людей друзями.
  Жебрак духом той, хто не вбирає в себе разом з кожним шматочком хліба повагу до праці людей. Гідний жалю той, хто не відчував радості, поділившись шматком хліба.
  Пам'ятай: твоє ставлення до хліба виховує інших. Якщо людина попросила в тебе хліб - переламай шматок надвоє, навіть якщо це в тебе останній. Коли ти нарізаєш хліб, по старшинству наділи всіх, хто сидить за столом. Собі ж залиш останній шматок.    
 Який твій хліб - така  і твоя честь.
   Який твій хліб - такий і ти сам.
   Шануй у хлібові свою й чужу працю. Поважай у хлібові людську мудрість. Шануй у хлібові історичне минуле (О.Кравець).

Комментариев нет:

Отправить комментарий