Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

вторник, 16 апреля 2019 г.

Урок 5.                        Текст-роздум
   Роздумом (міркуванням) називають такий текст, у якому щось доводиться, стверджується чи заперечується. Текст-міркування складається. як правило, з трьох частин:
                  ТЕЗА ↣ ДОКАЗИ ↣ ВИСНОВОК
                  
                                           Чому море солоне?
  Винні в цьому, - відповідають учені, - джерела, річки та сонце.
   І справді: річки й підземні джерела, прокладаючи собі дорогу серед гірських порід, розчиняють деякі з них і виносять із собою часточки різних солей. Вирвавшись на волю, підземне джерело тече по землі, потрапляє в         річку, у водах якої  теж є солі. Бо річка вимиває їх із ґрунту. І ось ріки примчали до моря, віддали йому свої води. А потім ... Потім сонце пригріло  поверхню морської води. Вона почала випаровуватись, краплини води перетворились на пару й піднялися до 

неба. Потім пролилися на землю дощем, потрапили під землю, стали підземним джерелом, вирвались на поверхню, злилися з водами надземних рік потрапили в море. Знову випарувались і...
І так безкінечно.
Випаровуючись, краплини води залишають морю той маленький вантаж солей, який вони принесли із собою. І він з плином часу стає величезним.
   Ось чому море солоне (з журналу).
     
    Теза, або твердження. Це необхідна для доказу думка.
    Доказ (доведення) - ланцюг міркувань, доведення істинності тез. У наведеному тексті це відповідь на сформульоване  запитання. 
    Висновок.  У ньому міститься певна оцінка, враження, підсумок. 
    Правда, щоб навчитися будувати тексти-міркування, потрібне не лише оволодіння властивими йому структурою і мовними засобами, а й необхідне вміння доводити, обґрунтовувати висунуте твердження, пояснювати причини явищ, групувати факти, порівнювати й зіставляти їх.                                



                                                                                                                                          



Комментариев нет:

Отправить комментарий