Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

понедельник, 15 апреля 2019 г.

Урок 4.                            Текст-опис
    Текст-опис - це словесне зображення предмета, особи, явища, процесу, місцевості. В описі перераховуються істотні ознаки і властивості, які дають змогу одержати про описуваний обєкт чітке уявлення і відрізнити його від інших. Тому в таких текстах переваєають прикметники, дієприкметники та іменники. Їм здебільшого властивий паралельний тип звязку, при якому друге. третє, четверте та інші речеення залежать від першого, яким починається текст.     (       1       )     
                   ↑    ↑    ↑
                   2    3   4

                                   Трясогузка    
 




               Трясогузка - одна з найкорисніших пташок. Вона дуже спритно знищує комарів і мух на льоту. Особливо велику користь приносить ця пташка на городі. Вона швидко бігає по грядках і скльовує із землі й рослин шкідників.
  Трясогузка - пташка довірлива. Людей вона підпускає дуже близько. Білих трясогузок найчастіше можна зустріти біля води й житла людей. Ці птахи стали майже такими супутниками людей, як горобці й синиці.
 
 Восени трясогузки збираються у великі зграї  та відлітають у теплі краї. 

    Зверніть увагу на перше речення. Воно незалежне й інформаційно найбільш насичене. Усі інші речення в тексті так чи інакше пов'язані з першим реченням. Між собою вони поєднані лише смисловими відношеннями, що випливають із тематичної  цілісності всього тексту. На чому ж ґрунтується паралельний вид зв'язку? Як свідчить цей приклад, - на смислових відношеннях зіставлення, переліку, протиставлення.
  Опис має бути систематизованою характеристикою ознак. Розрізняють, крім того, ділові, наукові й художні описи. Перші два вимагають високого ступеня точності. Тому в них необхідно назвати всі  істотні ознаки в логічній послідовності. У художніх описах образно передається ставлення автора до зображуваного. У зв'язку з цим у них використовуються  такі  художні  засоби, як порівняння, метафори, епітети тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий