Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

четверг, 25 апреля 2019 г.

   Урок 14. Твір. Ідея твору (основна думка)
 

      Тему можна розкрити і як твір-опис, і як роздум, і як розповідь. Це залежить від мети, яку ставить перед собою автор, тобто від основної думки майбутнього твору. 
    Отже, ще одна важлива запорука успіху в складанні усного чи письмового висловлення - визначення його основної думки. Мало знати, про що буде твір, треба чітко усвідомити, що  хочете довести, ствердити або заперечити у своєму висловленні, у чому переконати. Інакше кажучи, від самого початку треба визначити основну думку. Ми вже знаємо, що іншими словами, - це ідея, або авторський задум.
   Основна думка може бути сформульована в назві твору. Наприклад: "Знання роблять людину сильною", "Охороняєш природу - значить охороняєш Батьківщину" (М. Пришвін).
   Основна думка може й не називатись автором, а логічно випливати із змісту твору. Для прикладу звернемось до оповідання О. Довженка "Мати". У ньому розповідається про велику материнську любов, про людяність і героїзм радянського народу в роки Великої Вітчизняної війни. Це - ТЕМА оповідання. Усім змістом автор доводить: ніхто не зможе здолати країну, у якій на боротьбу проти ворога піднялись одностайно люди різних національностей і поколінь. Така ІДЕЯ оповідання.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий