Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

вторник, 30 июля 2024 г.


5. Одна з таких історій конденсувалась у крилатих словах вільний стрілець Вільгельм Телль, яблуко Вільгельма Телля. Вільгельм Телль - це герой середньовічної народної легенди "Сказання про стрільця", яка була складена в епоху визвольної війни початку XIV ст., що її вели селяни лісових районів Швейцарії проти австрійських загарбників.


                                       Жорстокий намісник австрійського герцога Гесслер примушував вклонятися піднятому на жердині капелюхові герцога - символові австрійської влади. Вільний стрілець Вільгельм Телль відмовився вклонитися цьому капелюхові. Тоді Гесслер наказав покласти яблуко на голову маленького сина Вільгельма Телля, а батькові - випустити стрілу в це яблуко. Вправний стрілець, Телль влучив у яблуко, не зачепивши голови сина. Потім, під час арешту, він убиває Гесслера.
Це послужило сигналом до народного повстання. Ми бачимо, що маленький син Телля бере поки що пасивну - але яку ж небезпечну! - участь у батьковій боротьбі. Прообразом Вільгельма Телля був керівник повстання Штауффахер. Цю легенду поклав в основу драми "Вільгельм Телль" (1804) Ф. Шіллер.                        Вислів означає здатність до самопожертви в ім'я вітчизни, високий патріотизм. Швейцарію часто називають батьківщиною Вільгельма Телля.

Комментариев нет:

Отправить комментарий