Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

пятница, 3 августа 2018 г.

    Чому старі люди кажуть: "На Іллі новий хліб на столі".
   
       У багатьох українських селах побутувало здавна прислів'я: "Після Ілля купається тільки свиня". Дітей дивувало: на вулиці ще тепло - свято пророка Іллі припадає на 2 серпня, - а мама з татом загадують, аби не сміли купатися в річці, бо, якщо не потягне на дно утопленик, то неодмінно на спині вербові гілки виростуть...

    За іншими віруваннями, після Іллі всі духи-душі оселяються в горах, скелях, водах і лісах, але після жнив Ілля проганяє їх з полів, оскільки він є опікуном житніх кіп та їх захисником. одним словом - покровителем збіжжя. Ця роль Іллі наштоіхувала багатьох дослідників на думку, що християнство замінило язичеського Перуна - бога блискавок та грому - на Іллю Громовержця. Тепер він управляє громами й убиває чортів, управляє духами, градом і врожаями.
 
 Таким чином, хрстиянізований пророк Ілля виступає в кількох іпостасях. По-перше, він відає дощами та зливами: "Як прийде Ілля - наробить гнилля" - під цю пору припадає найбільше заливних дощів та горобиних ночей.
   По-друге, він розпоряджався громами й блискавками. тому його в народі ще називали Громовержцем. В одному з переказів мовиться, що коли чорти постали проти Бога, то він наказав Іллі ганятися за ними на небі.                        

   По-третє, Ілля є опікуном кіп та збіжжя: "Куди махне - жито росте, жито-пшениця, всяка пашниця", "У серпні сонце серпи гріє, а Ілля воду холодить"
   Нарешті, Ілля вважався найголовнішим оберігачем усіх трьох етапів жнив - зажинок, власне жнив та обжинків. Тому з цього приводу люди казали: "На Іллі новий хліб на столі".
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий