Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

суббота, 11 августа 2018 г.

5. Робота з текстом. 
    Прочитайте текст. Зверніть увагу на лексику наукового стилю.
   
                               Історія
     Блискуча держава Київська Русь припинила своє існування в 40-х рр. XIII ст. Це сталося внаслідок монголо-татарської навали... Орда хана Батия завоювала переважну більшість київських князівств, вогняним смерчем пронеслася по квітучих містах і селах, залишаючи по собі гори трупів та згарища. Чимало людей було забрано в и, обернено на підданих Золотої Орди.
Але героїчний опір наших предків кочівницьким ордам не пішов надаремне. Київська Русь прийняла на себе найпотужніший удар монголо-татарських загарбників і врятувала від загибелі європейську цивілізацію.
 
  Героїчні традиції Київської Русі продовжувалися в житті тих князівств, яким удалося зберегти свою незалежність, і тих, котрі боролися за її відродження. Північно-східна Русь стала територією формування російської народності, західна - білоруської, південно-західна - української (руської)... 
       У ході постійної боротьби українського народу проти феодальної Польсько-Литовської держави (Речі Посполитої) та турецько-татарської агресії утворилося козацтво...
 
     - Діти! У сучасній українській мові є багато слів, які походять від тюрків: козак, гарба, гарбуз, башлик, кавун, базар, очкур, тютюн, харциз, ярлик  тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий