Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

вторник, 14 августа 2018 г.

     Про свято Маковія (Маковея)
  Кінець літа й початок осені приносили людям особливу радість: зібране в стіжках і стодолах збіжжя радувало душу, веселило родину, а по видолинках тим часом уже дозрівала городина - часник, цибуля, пузатилась сизими качанами капуста, немов козацькі булавиці, погордно возвеличувалися короновані голівки маку.
 Традиційно в Україні не було жодної родини, де б не висівали цю давню і вельми шановану в народі рослину. Її широко використовували для приготування повсякденних і обрядових страв.
 
    З маком робили різноманітне печиво - книші, струделі, коржі, пироги, вареники, ним оздоблювали бублики, калачі, паски тощо.
 
      
   Але найбільш популярними були маківники (макорженики) - коржики, випечені з товченого й приправленого медом маку, а 
також шуліки, що вважалися найласовішою дитячою їжею. Її готували так: спеціально випечені борошняні коржики ламали на дрібні шматочки, скидали в макітру, перемішували з медовою ситою й розтертим маком. Яка це була смакота!
        На жаль, нинішня дітвора позбавлена цього традиційного їства. Нині мак став не тільки реліктовою рослиною, а й шельмованим - його заборонено вирощувати. Та чи його провина в тому, що дехто використовує рослину в зловісних цілях? Не одне століття він був бажаним на людських городах, приносив радість і задоволення дітлахам, а ось тепер потрапив до "карних злочинців".
 

  Напередодні свята виготовляли "маковійну квітку" з городніх і частково лісових квітів. Букет мав бути різнобарвним: з чебрецю, чорнобривців, кудрявців, настурцій, рути-м'яти, васильків, нагідок, маточника, польових сокирок, лугової материнки, ромен-зілля тощо. Крім того, до "квітки" додавали голівку соняшника, і все це пов'язували червоною стрічкою.
   Після цього дівчата збиралися в гурти й плели віночки, у яких ітимуть до храму.  
 

   Оскільки Маковій вважався дівочим та дитячим святом, то юнь у цей день не працювала, а веселилася та гралася  в різні ігри. Хлопці в цей день жартівливо називали дівчат макодзюбками чи маковійками... (За В.Скуратівським)
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий