Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 7 мая 2017 г.

                           Барвінок, або Фіалка відьом
   У середньовічні часи про барвінок було створено багато різних повір'їв та легенд. Існувало, наприклад, повір'я, що досить чоловікові й жінці з'їсти листок барвінку, як між ними спалахне палке кохання.
Казали, що ця рослина оберігає від нечистої сили та чаклування. Барвінок вішали над дверима й вікнами, щоб злі духи не проникали в дім. Вінки з барвінку одягали на злочинців, яких вели на страту, щоб таким чином відігнати нечисту силу. Як пошановували цю рослину, свідчить і такий звичай: її ніколи не викидали на смітник, а тільки у воду, щоб вона не загинула від спраги.
     Уявлення про таємничу силу рослини відбилося і в народних назвах. Наприклад, у Франції одна з народних назв барвінку досить незвичайна - фіалка відьом.
У творі "Сповідь" французький мислитель XVIII століття Жан-Жак Руссо описав історію своїх почуттів, пов'язану з барвінком.
Твір набув широкої популярності, а разом зі славою книги зростала і відомість цієї рослини. 
У навколишніх лісах і горах одразу поменшали зарості вічнозеленого чагарничка, бо шанувальники творів письменника-філософа кинулися виривати барвінок, милуючись ніжним синім цвітінням. 
 
Народ гідно пошанував і пам'ять видатного мислителя. На його батьківщині, у Женеві, на мальовничому острові серед озера було споруджено пам'ятник Руссо, підніжжя якого обсадили барвінком.


 Про барвінок писав Тарас Шевченко. Зокрема є у великого Кобзаря вірш, написаний 1860 року, з присвятою "Н.Я.Макарову на память 14 сентября":
 Барвінок цвів і зеленів,
 Слався, розстилався;
 Та недосвіт перед світом
                               В садочок укрався.  
                          Потоптав веселі квіти,
                           Побив... Поморозив...
                          Шкода того барвіночка
                           Й недосвіта шкода!
Ця квітка зачарувала немало письменників та художників України. Серед них - Леонід Глібов ("Квіткове весілля"), Олександр Олесь, Дніпрова Чайка, Іван Драч, Степан Будний та інші.
 Милозвучну назву красивої рослини люди дали деяким селам, наприклад, Барвінкове, Барвінківка, Барвінки тощо.
 





Комментариев нет:

Отправить комментарий