Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 14 мая 2017 г.

                         Цей світ, як маків цвіт ...
Неповторна краса, рідкісне видовище природи, коли мак цвіте! Як і на городі коло хати, а ще пишніше, ще більш вражаюче, коли десь на згірках, серед пшеничного колоса, купками, що порозбігалися врізнобіч, або серед степового роздолля.


У народі кажуть: "Нема у світі цвітішого над маківочки, нема ж і роду ріднішого над матіночки".
 Ще й дотепер живуть перекази й легенди  про високі та пишні трави, які росли колись у степах українських. А серед них і маки цілими плесами процвітали.
  Рослина ця відома з сивої давнини. Макове насіння знаходять археологи при розкопках жител доісторичної доби, в єгипетських пірамідах. Пізніше поширеною й уславленою стала рослина в країнах Сходу. І знана була вона через свої опійні властивості, такі, що сил додають. 
    Атлети Древньої Греції, коли готувалися до виступів на Олімпійських іграх, вживали мак з медом. 
    Та найбільш відома здавна ця чудова рослина, мабуть, завдяки властивості навіювати сон.
І в міфологічних традиціях багатьох народів щодо цього існують різні легенди. Наприклад, у грецькій міфології бог Гіпнос (покровитель сну), використовуючи мак, усіх присипляє, навіть самого Зевса заспокоює.
         
Різні версії існують у народі про походження рослини. То мак виник із крові убитої людини,  то - з крові дракона. Вважалося також , що квітка червоного маку повстала як символ поєдинку любові й ненависті. Червоні пелюстки - це любов, чорна серцевина - ненависть. А разом ці елементи й утворюють прекрасну квітку мак.




Комментариев нет:

Отправить комментарий