Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 23 декабря 2018 г.

11. 3.  Готуємося  до ЗНО. Перші масові об'єднання письменників в Україні.

    Першими в 20-х роках XX століття масовими об'єднаннями письменницьких сил в Україні були Спілка селянських письменників "Плуг" (1922) і Спілка пролетарських письменників "Гарт" (1923). У 1923-1924 роках засновується Спілка пролетарських письменників Донбасу "Забой" та київські "Аспис" і "Ланка".  

  Членами "Плугу" були такі письменники: С. Пилипенко (голова), І. Сенченко, А. Головко, Н. Забіла, П. Панч, П. Усенко та ін. Діяльність "плужан", незважаючи на наявність в організації творчих особистостей, звелась поступово на "просвітництво" - літературу, доступну всім, і незабаром термін "плужанство" став синонімом провінціальної обмеженості, низького художнього рівня, примітивізму.

  Членами "Гарту" були такі письменники: В. Еллан-Блакитний, К. Гордієнко, О. Довженко, М. Йогансен, В. Поліщук, В. Сосюра, П. Тичина, М. Хвильовий та ін. З 1925 року "Гарт" очолив М. Хвильовий. В організації, що за своєю структурою була неоднорідною, відбувся розкол, і після утворення  Вапліте в 1925 році   "Гарт" фактично припинив своє існування. 

   Після розвалу "Гарту" були створені такі літературні організації, як Спілка комсомольських письменників "Молодняк" (1926) і ВУСПП - Всеукраїнська спілка пролетарських письменників (1927) - організації, що були провідниками партійної лінії в літературі і які стали найбільш масовими в Україні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий