Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

четверг, 15 ноября 2018 г.

Урок 13. ТЕМА "Мистецтво"
     1. Робота з текстом. Уважно прочитайте, звернувши увагу на лексику, яку використовують у різних видах мистецтва.
                                 "Поцілунок" Г. Клімта
   
 Картина Густава Клімта "Поцілунок", що зберігається в Австрійській галереї Бельведера, належить до найчарівніших творів початку XX століття. Тут Клімт доводить до досконалості властиву йому вишуканість у співвідношенні фігур і тіла, створюючи неповторну атмосферу емоційного кохання до самозабуття. Фігури злитих в обіймах закоханих Клімт охоплює переплетіннями пишних візерунків, досягаючи вершини свого стилю - детально розробленого орнаментування.
Закохані наче закуті в золотий кокон, з якого ледь виступають голови й руки. У цей час Мунк, Шиле й частково Тулуз-Лотрек мотив поцілунку розвивають в іншому напрямку: після століть незайманості й делікатності ці художники трактують поцілунок як вампіричний, брутальний акт жадібного владарювання. У цьому насильстві не визнаються відмінності між статями, один із партнерів домінує й владарює над іншим. А ось Клімт, Шагал, Матісс відновлюють у правах поетичність і ніжність поцілунку.
   "Поцілунок" - кульмінація в розвитку так званого золотого періоду у творчості Клімта. Ретельно розроблена текстура тла переконливо нагадує мозаїки з їх золотими тканинами, світлоносністю й орнаментами.

  Зовнішня сторона плаща чоловіка вкрита чорно-білими прямокутниками на золотому тлі, а його підкладка, яку видно позаду жіночої фігури, декорована спіральними мотивами, що акомпанують круговому руху обіймів і надають йому додаткового імпульсу.
    Поцяткована квітами лука несподівано переривається, і ноги дівчини виходять за край земної поверхні. Позиція закоханих не надійна. У такий спосіб Клімт створює класичний мотив
швидкоплинності юних років і благодатних моментів кохання.
     Заквітчана лука нагадує мотиви "Весни" Боттічеллі. Зображуючи цю пору року, Клімт передає стан людської душі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий