Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 28 января 2018 г.

Чому старі люди так говорять:
                                                  "Твоє даннє на моє одданнє"?
       Завершує січневу обрядову структуру невеличке, навіть не позначене будь-якими дійствами, але суголосне з давніми віруваннями, святце, що відоме в народі як Оддання чи Видення. Припадає воно на 28 січня. Пов'язували його з просвітництвом. 
      У давнину люди свято вірили, що є окремі персони, наділені надприродними силами. До таких відносили й тих, хто міг "давати даннє", тобто насилати різноманітні хвороби, од яких нерідко помирали, та всілякі нелади в родину й на господарство. Народна медицина знає безліч форм позбавлення цих ганжів - шепти, зливання водою і виливання воском тощо.
    Чаклунство посідало значне місце в традиційних віруваннях нашого народу. Так ось саме в цей день, начебто, кожен, хто хоче стати чаклуном, може скористатися спеціальним рецептом, записаним у В.Скуратівського (кн. "Дідух", с. 38) . Звісна річ, у таких рецептах чимало фантастичного й містичного. Але колись, очевидно, це був день, з яким пов'язували не тільки набутки чаклунських лаштунків, а й їх відвороту.
Люди вчилися від інших або переймали в спадок від своїх рідних всілякі шепти. Їм свято вірили, а відтак і користувалися цими послугами в повсякденному житті...
      Якщо хотіли позбавитися "насланої порчі", то казали: "Твоє даннє на моє одданнє", тобто, що бажаєш іншому, нехай повернеться тобі. Але вважалося, що це побажання справджується лише на Видення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий