Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

суббота, 13 января 2018 г.

Чому старі люди так говорять
                                "Наша Маланка качура пасе"?
   Якщо перед Різдвом готували Багату вечерю, то напередодні Нового року, цебто 13 січня - Щедру. Вона не мала такої  великої кількості страв, але була вельми смаковитою: ковбаси, смажене м'ясо, печеня, локшина й обов'язково млинці (як прообраз сонця) та вареники.
   Оскільки за християнським календпрем це день преподобної Меланії Римлянки, яка померла 439 року, то його й називають Маланками. Повечерявши, сусіди йшли один до одного миритися, щоб "Новий рік зустріти в мирі та злагоді".  Між тим хлопці, котрі недавно невдало сватались і отримали гарбуза, удруге засилали сватів до обранок з надією "на благословенну згоду". 
   Тим часом біля вікон уже чулися дівчачі голоси та щедрівки. Щедрували переважно дівчата-підлітки, іноді юнки. Вони водили Козу та Кота. Хлопці теж чудили, переодягшись у жіноче лахміття, - це була Маланка. А в цю ніч дівчата ворожили на суженого. Ворожіння були різні. 
  Якщо на Маланки відлига, то чекали теплого літа: яка Маланка, такі Петро з Павлом. Тому й казали, що "Маланка качура пасе", тобто багато буде трави.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий