Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

суббота, 30 марта 2024 г.

9. Сестра короля Артура фея Моргана, за цими романами, уміла викликати різні перетворення, зокрема міражі, якими вона зваблювала мандрівників. Міраж, марево дістали від імені цієї чарівниці назву фата-моргана (слово це використав як назву твору М. М. Коцюбинський).Фата - "фея" по-італійськи.   
 Ми звикли вважати, що міражі можна бачити - крім казок та романів, звичайно, - в океані та в пустелі. Проте в яскравий сонячний день навесні, якщо їхати асфальтованою дорогою, можна побачити перед собою на певній відстані калюжі води або навіть суцільне дзеркало її. Коли ж під'їхати до цього місця бдижче, то виявляється, що дорога суха, води нема. Просто розігрітий на сонці асфальт обігрів найнижчу кількасантиметрову товщу повітря, змінилася його густина, змінився й кут зламування в ньому сонячних променів.
Промінь світла, зустрівшись із поверхнею цього теплого шару, зламується під дуже гострим кутом, начебто він наштовхнувся на водну поверхню. Тут виникає фата-моргана, водний міраж.             Міражі в пустелі бувають на небі й на землі, залежно від розміру поверхні, на якій створюються температурні контрасти. 

 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий