20. Традиційною українською стравою вважаються вареники (вони в західноукраїнських говірках звуться пироги). Пироги, пиріжки - від пир (учта). Очевидно, пирогами називали спочатку не буденну страву, а те, чим пригощали за святковим столом.
Ось яку цікавинку про це слово розшукав письменник П. Загребельний: "... а ще в XVI столітті вареником звався... коштовний камінь, про що свідчить Торгова книга 1575 року: "А вареник знати: хоти красень, ино цቴлое мቴсто свቴтить было, как і всякой хрусталь..." Проте вареник сучасний - це "зварений шматок тіста певної форми з якоюсь начинко"; в основі назви правслов'янське варіті; а коштовні камені мають у нас такі ж красиві, небуденні і навіть блискучі назви, як вони самі: аметист, аквамарин, рубін, топаз, сапфір...
Комментариев нет:
Отправить комментарий