Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 30 апреля 2017 г.

          До ранніх гінців весни належить і сон-трава. Вона викидає  на поверхню землі також спершу квітки. Це густо опушені дзвоники, які розкриваються в усій своїй красі, коли 
потепліє. Проте всю красу 
можна побачити лише в одній квіточці. У букеті вона зникає, на жаль.
  Існує повір'я, що квіти цієї рослини мають властивість навіювати сон. А в скандінавському епосі "Едда" оповідається  про те, красуня Брунгільда ніяк не могла заснути. Тоді під голову їй поклали пучечок трави, і дівчина відразу заснула. 
   І мисливці вважають, що ведмеді, причастившись корінням сон-трави, стають в'ялими, захмелілі наче. Очевидно, рослина насправді містить у собі речовини, що викликають сонливість.
     У Києво-Печерському патерику - давньоруській літературній пам'ятці - зображено, як воїн ходить у храмі й кидає в монахів сон-траву. Ті, до кого прилипали квітки, уже не могли дочекатися кінця служби й відразу ж ішли спати.
   З давнини вважалось також , що трава може дарувати сили пророцтва та ясновидіння. Існувало повір'я: якщо покласти пучечок квіток на ніч під голову, то у сновидіннях людина може побачити власну долю. А ще гадали, коли людина засне навесні на цій траві, то їй подаровано буде здатність у сні передбачати майбутнє.
                                                                                            
   Барва пелюстки цієї квітки буває різна - лілова або фіолетова, жовтаста або біла. Усе залежить від хімічного складу грунту. Оцю властивість рослини використовують геологи, коли  шукають корисні копалини. Таким чином, наприклад, було відкрито поклади нікелю в Казахстані.
           Сон-трава оспівана в піснях, у художніх творах описана. Зустрічається вона у віршах  
Т. Г. Шевченка:
     Не сон-трава на могилі
     Вночі процвітає...
   У "Лісовій пісні" Лесі Українки:
          Вже й сон-трава перецвітати стала.
          От-от зозулька маслечко сколотить,
          В червоні черевички убереться
          І людям одмірятиме літа.




Комментариев нет:

Отправить комментарий