Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

пятница, 21 апреля 2017 г.

                    Про квіти як історію нашого народу

       Людина з'являється на світ маленькою та безпомічною. Хто навчить її робити перші кроки, хто допоможе стати здоровою й розумною, чесною, кмітливою, працьовитою і доброю? Звичайно ж, народна мудрість. Ми вже переконалися в цьому, знайомлячись із фразеологізмами. Вони роблять нашу мову багатою та красивою, влучною та переконливою. 
       А ще допоможе людині бути мудрою і величною народознавство. Знати історію свого народу, звичаї, традиції , обряди - це обов'язок кожного. 
       Народознавство - це ніжна мамина пісня над колискою немовляти, приваблива саморобна іграшка, подарована батьком, це бабусина чарівна казка й дідусева бувальщина.
      Усі знають, що пізнання світу починається з природи. Ось маленьке хлоп'ятко нахиляється до жовтенької квіточки. Мама запитує, чим вона пахне. "Сонечком!"
 - відповідає радісно малюк. Такі  хвилини для мами найщасливіші у світі. Ось воно, перше пізнання світу і себе в ньому...
     З давніх-давен рослинний світ є добротворцем для людини, який вона шанувала і який обожнювала в усі часи.
      Тому сьогодні і надалі ми будемо говорити про вічні супутники людського життя і в горі, і в радощах - про КВІТИ.
                                     1. Біла квітка надії
Ще лежить сніг, часом завіхолить хуртовина, ударять морози, та частіше й частіше настають відлиги, якщо вдень дедалі ласкавіше пригріває сонечко. І настає час, коли з'являються перші ніжні, пониклі, наче витончені з найтоншої порцеляни, дзвінкоподібні білосніжні квіти - підсніжники.
 Масове цвітіння цих квітів - захоплююче видовище. Здається, грунт у весняному лісі прикритий якоюсь тонкою мереживною білою скатертиною з безлічі сніжно-білих квіточок. Це справжні посланці ранньої весни. Вони повідомляють, що надходить радісна пора пробудження природи від зимового сну.

       Одна з легенд розповідає, що в той час, коли перших людей було вигнано з раю, ішов сніг, і Єва дуже замерзла. Щоб її зігріти й подати надію на кращі часи, кілька ажурних сніжинок перетворилися на ніжні квіти підсніжника - провісника тепла, символу сподівань на краще майбутнє. Так вони й лишились у народі символом надії. 
     Ці квіти занесені  до Червоної книги. Оберігайте їх.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий