Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

понедельник, 24 апреля 2017 г.

       Весна - це дивовижне оновлення природи, це свято, це всюдисуще торжество життя. Деякі квіти зацвітають ще до танення снігів. Така непереможна сила життя, такий одвічний поклик природи. Різноманітні форми і їх вияву. 
     Якщо тільки спостережливими бути, то десятки несподіванок можна відкрити на кожному кроці. Помітьте, наприклад, восени місце, де росте мати-й-мачуха, а навесні розгорніть сніг тут і побачите, що пагони рослини оточені невеликою талою порожниною. Це від тепла, яке виділяє рослина при диханні, розтанув сніг. Тепло й допомагає пробитися рослині. Спершу на поверхню виходить грубе стебло, укрите м'ясистими лусочками. Таке опушення захищає від холоду. Відцвітуть квіти, і тільки тоді з'являються листки, різні з обох боків. Зірвете такий листок, притулите до обличчя верхнім боком - прохолоду відчуєте, притулите нижнім, опушеним - теплом дихає.
  Різними боками прикладати один до одного листки не можна, бо вони, виявляється, ворогують і одразу потемніють. 
 Тому й назва рослини така - мати-й-мачуха. У народі її ще називають підбілом. Десь під вечір, приблизно о17-й годині за будь-якої погоди кошики підбілу стулюються й поникають. У такий спосіб квітки готуються до нічного холоду та негоди.
А наступного ранку жовтогаряче сяйво знову розпускається. Ця рослина надзвичайно цілюща. Вона лікує кашель.
  Зарості рослини в лісах та над озерами виразно символізують прекрасну пору весняного квітування, повсюдного пробудження природи.
              

Комментариев нет:

Отправить комментарий