Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

вторник, 20 декабря 2016 г.

                                         Є газета!!!        


                            
                          Андросій груші трусить
Традиційні вечорниці, як і "вулиці" чи "колоди", мали сталі звичаї й обряди. Сільське дозвілля регулювала парубоцька громада. Насамперед це посвята в парубоцтво.
                  Ця обрядодія співпадала з початками вечорниць, але найчастіше її приурочували до Андросія (Амросія), що припада на 20 грудня. Невдовзі вже й Різдво, тому наставав час думати й про колядницькі ватаги. Щоб, як кажуть, "поповнити резерв" парубоцької громади - адже частина молоді, яка одружилась, утратила право участі - потрібно було набрати новобранців.
 

        За традицією, брати участь у вечорницях міг тільки повноправний їх член - юнак, який пройшов обряд "посвячення в парубоцтво". 

     Доки хлопці вирішували свої парубоцькі справи, дівчата тим часом готувалися "трусити груші". 



                         Цей цікавий обряд улаштовували юнки ввечері на Андросія. Зібравшись в одній із осель, кожна дівчина мала, примірявши до себе 12 одежин, одягти найзручнішу. Якій не діставалося за розміром,  то прив'язували спідницю ззаду до поперека й відправляли "трусити груші". Підійшовши до верби, вона вилазила на дерево й струшувала його. Подруги, що стояли поруч, запитували:
- Що ти трусиш?
- Груші, - відказувала вона.
- Так то ж не груші, а хлоп'ячі душі! - одкликувались гуртом дівчата.
          Зібравши "натрушених груш", себто сухих паличок, ішли на досвітки. Котрій уночі присниться хлопець, за того, вважалося, і вийде заміж. Тому, коли чули дівчачі забаганки в саду, то казали: "То Андросій груші трусить!"





Бажаю всім чудового настрою!
                                                           

Комментариев нет:

Отправить комментарий