Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

понедельник, 19 декабря 2016 г.

Сьогодні найголовніше свято для дітлахів - 
                        День Святого Миколая!
   Усі три празники - Варвари, Сави та Миколи, - що "гледіли одне одного", себто йшли впритул, звалися в народі "миколаївськими святками". 
      Уже цей факт говорить сам за себе: у народі до Святого Миколая - 19 грудня - ставилися з особливою повагою, оскільки "він другий після Бога заступник на землі".
    Зимовий Миколай ( є ще й весняний, згадайте приказку: "У кожному році два Миколи: до перешого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи") вважався покровителем усіх бідних і знедолених. землеробства й тваринництва, земних вод, на яких рятував людей.
    Знаменитий в усьому світі Санта Клаус, що ощедрює дітвору багатими передноворічними дарунками. У нас цю роль виконує Дід Мороз зі своєю онучкою Снігурочкою. 
    Проте не всі знають, що в Україні був свій національний патрон, це - Святий Миколай. Діти свято вірили в існування доброго захисника й намагалися не гнівити "діда Миколая, який знає про все". У такий спосіб старші виховували в дітей шанобливе ставлення до батьків, привчали до чемності, працелюбності.
         


                           --  Зі святом Вас , зі Святим Миколаєм!
                                                   

Комментариев нет:

Отправить комментарий