Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 3 октября 2021 г.

6.  Про походження слова хімія є дві думки. Обидві вони цікаві й до певної міри вірогідні, тому заслуговують на увагу. Перша виводить слово хімія від грецького слова хіма - "литво", яке прийшло через латинь, - chymia. Хоч і дуже далеке це значення від сучасного, проте литво, як і всяка плавка металу, - хімічний процес, так що зв'язок між минулим і сучасним спостерігається.       

     Друге пояснення виводить слово хімія  з  алхімія, яке, мабуть, означало "єгипетська (наука)", бо хем - це "Єгипет", точніше "земля" по-єгипетськи. Науку цю араби назвали "єгипетською", бо початки її були закладені в Єгипті після завоювання його греками при Олександрі Македонському.

Назвати науку алхімію не можна. Адже це було скоріше фантастичне вчення про перетворення одних речовин в інші, основним завданням якого було, як відомо, перетворення простих металів у золото.                                                                       Таким чином, за цією версією слово хімія  - це скорочене слово алхімія, утворене, у свою чергу, із двох арабських слів: аль - префікс і хем - "Єгипет".

Комментариев нет:

Отправить комментарий