Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

среда, 27 июня 2018 г.

14. Творча робота. 
     Прочитайте статтю. Усно висловте свої міркування щодо вибору слів, з якими треба звертатися до незнайомої людини.
     


       


        
           Як звернутися до незнайомої людини?
    Щодо використання звертання пан, пані, панове в різних ситуаціях спілкування останнім часом висловлювалися різні міркування. Аналіз слова пан показує, що так:
1) називають людину, яка займала привілейоване становище (матеріальне, соціальне) в Україні до революційних подій 1917 року: Коли пан сміється, то мужик плаче; Пани б'ються, а на мужиках шкури тріщать (Народна творчість);
2) висловлюють шанобливе ставлення до співрозмовника, з таким значенням це слово-звертання вживається в усній народній мові: пане-господарю, пане-брате: Панове-браття, треба щось почати; З хама не буде пана (Народна творчість).
  Форми ввічливих звертань пане(пані), добродію (добродійко)  
ще й досі неоднозначно сприймаються в різних областях України. Їх ширше використовують у Галичині.
  Однією з форм звертань до незнайомої людини в сучасній українській мові є слово громадянин (громадянка, громадяни). Нині цю форму майже не використовують, від неї віє радянським минулим. Сфера його функціонування дуже вузька - правовий, юридичний контекст: Громадянине, ей ви, громадянине без шапки! - авторитетно погукав його перонний охороненць порядку, вокзальний міліціонер (І.Ле).


  Отже, у сучасній українській літературній мові арсенал лексичних засобів вираження звертання до незнайомої людини доволі неоднозначний. Уникаючи прямих звертань до незнайомої людини, ми можемо вдаватися до формул-замінників звертань типу: Вибачте, як пройти до...? Дозвольте звернутися ... Можна вас запитати (попросити)...? Чи не скажете, як пройти до ...?
                  

- І які міркування у вас виникли? 
- У мене такі: чому не можна звернутися дівчино, парубче, жінко, чоловіче, дитино і под.? Такі звертання зустрічаються в художніх творах. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий