Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

пятница, 3 марта 2023 г.

7. Ви звернули увагу: битва при Марафоні... Знайоме слово, правда? Марафон для нас - не селище поблизу Афін, а розмовний синонім до марафонський біг спортивного терміна. Як відбувалася ця зміна значень? Біля Марафона в 490 р. до н.е. висадилася 100-тисячна армія персів. Смертельна загроза нависла над столицею Афінської держави.
Мільтіад виставив проти персів лише 11 тисяч грецьких воїнів і дав бій під Марафоном, змінивши звичну для персів тактику ведення бою грецьким військом. Головні сили персів були розбиті, вони почали відступати до моря. Як тільки стало очевидно, що перемагають греки, Мільтіад послав до Афін гінця, який пробіг відстань від Марафона до Афін (42 км і 195 м) за кілька годин, і закривавлений, укритий потом і пилом, закричав: "Радійте, ми перемогли!" Гінця звали Філліпід - це був кращий бігун з війська Мільтіада.
Напередодні битви він "збігав" через гірський перевал з Афін у Спарту, щоб заручитися підтримкою союзників, а повернувшись і навіть не перепочивши, узяв участь у битві. За два дні Філліпід пробіг більше двохсот кілометрів. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий