Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

среда, 22 января 2020 г.

19. Ще важче розкривається значення назви міста Чернігів. 
У "Повісті минулих літ" місто згадується в записах 907 року. Історики кажуть, що місто було засновано ще раніше - десь у VII ст. У XI - XII ст. Чернігів був уже центром Чернігівського князівства. 
   Вважається, що назва міста походить від чоловічого імені Черніг (ЧернѢгъ), у свою чергу, утвореного від прикметника чорний. А от кому належало це ім'я чи прізвисько - сказати неможливо, оскільки давалося це ім'я місту в дуже віддалені від нас часи. 
   
 

Легенди й перекази пов'язують назву міста то з іменем князя Чорного, який уславився в боротьбі з хозарами; князював він десь у VII ст., то з іменем гордої княгині Чорної (за іншими переказами, її звали Цорна), яка кинулася з вікна високого терема й розбилася насмерть, щоб не потрапити до рук загарбників. 
   
 

Ще гадають, ніби Чернігів звучало колись Сернігів - від слова серна, бо багато їх водилося у навколишніх лісах. Указували й на те, що неподалік від міста є Чорна гора, можливо, місто дістало назву від неї.

    Усе ж переважна більшість дослідників схиляється до думки,що назва міста походить від власного імені ЧернѢгъ, а кому воно належало - ми, мабуть, так ніколи й не дізнаємося.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий