Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 16 сентября 2018 г.

2. Робота з текстом.
       Прочитайте текст, звернувши увагу на лексику, яку використовують в описі транспортних засобів.


  ЗАЗ «Запорожець» — радянський автомобіль малого класу, який вироблявся на Запорізькому заводі "Комунар". 
     
 

Усього з 1960 по 1994 рік було виготовлено 3 422 444 автомобілів «Запорожець» різних моделей. Створений 1960 року, ЗАЗ-965 мав двигун потужністю тільки 23 к.с., з робочим об'ємом 0,75 л.   1966 року була змінена конструкція впускного тракту та карбюратора і потужність при такому ж літражі була доведена до 30 к.с.. При цьому вдалось уберегти взаємозамінність вузлів основних агрегатів. Особливістю компонування автомобіля є розташування двигуна повітряного охолодження в задньому відсіку кузова, уперше застосоване в Радянському Союзі для легкових автомобілів.

 
 Одночасно на заводі вживалися заходи для збільшення пробігу двигуна до капітального ремонту. Починаючи з 25-30 тис. км у 1962 році цю цифру доведено до 75 тис. км у 1968 році. У квітні 1968 року з конвеєра заводу «Комунар» зійшли перші «Запорожці» з силовим агрегатом МеМЗ-968. Він був створений на Мелітопольському моторному заводі. Новий агрегат, як і його попередник, об'єднував в одному блоці двигун, механізм зчеплення, коробку передач і головну передачу.  Двигун — чотиритактний, чотирициліндровий, V-подібний, повітряного охолодження. Робочий об'єм — 1,2 л.
     Усі автомобілі «Запорожець» мали ряд характерних особливостей конструкції: задньомоторне компонування з поздовжнім розміщенням консольно підвішеного двигуна за задньою віссю і коробки передач у межах колісної бази; кузов типу «дводверний седан», V — подібний чотирициліндровий карбюраторний двигун з повітряним охолодженням; незалежну підвіску всіх коліс; автономний бензиновий огрівач салону.
    Двигун, зчеплення, коробка передач і головна передача були об'єднані в один агрегат.
       Планували випуск моделі ЗАЗ-968, створену за законами люксового купе. Але цей автомобіль так ніколи і не був випущений.
      З 15 по 16 липня 2016 року в Запоріжжі пройшов 8-й міжнародний зліт власників автомобілів «Запорожець», який був приурочений до 50-річчя початку випуску ЗАЗ-966. 16 липня 2016 року «Запорожці» організованою колоною проїхалися містом, після чого зробили зупинку на центральній площі, де з автомобілів були побудовані фігури ЗАЗ — 50.
      У зльоті брали участь понад 50 автомобілів любителів і шанувальників «Запорожців» з усієї України, а також представники Білорусі, Німеччини та Польщі. Найстарішою моделлю на зльоті була модель 1959 року випуску.

Комментариев нет:

Отправить комментарий