Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

воскресенье, 19 июня 2016 г.

Вітаю всіх зі святом Трійці!

Трійця, як і Великдень, не тримається числа. Зелені  свята повіністю залежать від Паски - їх відзначають на сьому після Великодня неділю. Неділя Зеленого тижня називається клечальною неділею, або П'ятдесятницею - це п'ятдесятий день після Великодня.

У народі це свято особливо шановане, хоч про його походження серед простого люду немає чіткої думки.


Одні вважалали, начебто Христос, Петро й Павло, ідучи дорогою, присіли втрьох відпочити під зеленою кроною дерева, - звідси й триденне свято.

 Інші доводили, що Христос, в'їжджаючи до Єрусалима на осликові, обрав собі шлях не по килимах, що їх розстеляли багаті, а по галузках, якими прикрашали путівець бідняки, - звідси й прикрашання осель зеленню.
       Чимало фахівців підтверджують думку, що триденність свят пов'язана з БОГОМ-отцем (неділя), БОГОМ-сином (понеділок) та БОГОМ-духом (вівторок).



   Першого дня Трійці, тобото у день БОГА-отця, дівчата йшли в поле або ліс, сплітали там по віночку й тримали його до Петрівки, щоб у цей час русалки не залоскотали. У деяких регіонах також "ворожили на вінках": кожна дівчина несла до річки два вінки й пускала їх за водою - якщо вони сходилися, то в цьому році відбудеться шлюб.







Комментариев нет:

Отправить комментарий