![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMTzSO37_iP0sTL7n17f3VVLToO2z7MfYCqogdj3HEiOWRcDlOtMjdZLVcFRTGWXnFnCRdzJ2ZqgfBogWe1bIdjjQD_3mzV7wdoty-AFGgucsn5AlKdMSMjXvf1WIWUiSBZJYhg1ty_xY/s200/ka-22.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEih67OFZsH_6yI0QOZsRehkGYRpuKsVNq5ZtaBQXFXoFiFn3jM3krIr4uLMvgN90WmVFuozs-zIczLjRMhAcYEPCp-4mLdFTmb6xucFei_KnPOV11B2qr025yx6AWWDFlobRXpwH6s-rOA/s320/00638019.jpg)
Ягоди калини містять велику кількість вітаміну С, каротину, пектинових речовин, кахетинів, органічних кислот.
Корисна вона і як вітамінний, загальнозміцнювальний та легкий сечогінний засіб.
У медицині настій із сухих ягід калини, свіжі ягоди та сік калини застосовують при захворюванні верхніх дихальних шляхів, дистонії, поліпозі шлунку і кишківнику тощо.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgP1d_RxspSPHyCG-Doz-8pYBvcdXgM9gLLaa7sVc0ejXXI7BLbmYT3VJfc-ljqcWBofjCT08bBeziQjR6IbQOUsNY7QaFYmlfZa5XjzLsPtD9GLsVvVJXAsjeOx_TpyGbbLzsDKDALpDs/s200/ka-55.jpg)
Найбільше мені подобається морс із калини. Можливо, хтось приготує і собі. З 1 кг ягід калини віджати сік. Мезгу залити склянкою води й кип'ятити 10 хв, потім процідити, відвар з'єднати із соком калини. Цукор додати за смаком. Але сік, приготовлений із 1 кг ягід та 2 кг цукру, добре зберігається у щільно закритому посуді.
А ще ягоди можна заморожувати. У такому вигляді вони зберігаються практично протягом усієї зими й не втрачають своєї цінності.
Смакуйте калину та будьте здорові!
Комментариев нет:
Отправить комментарий