Вважають, що першими почали вирощувати капусту стародавні іберійці, які населяли теперішню Іспанію, що батьківщина її - європейське узбережжя Атлантики й береги Середземномор'я. Справді, там і тепер можна зустріти її дикоростучих пращурів.
Але найбільш популярна й шанована була капуста в Стародавній Греції. Тут сповна оцінили її смакові, поживні й цілющі властивості, вважаючи капусту напрочуд корисною та чудодійною. Вважалося зокрема, що вона містить усі відомі сім благ - гаряче і холодне, сухе і вологе, солоке і гірке, а також гостре. Лікарі навіть радили давати капустяні страви малим дітям, щоб ті швидше росли.
Уже тоді були відомі досконалі способи кулінарного обробітку капусти в поєднанні з іншими продуктами - овочами та приправами, які мало чим відрізняються від сучасних.
Наприклад, один з героїв комедії Арістофана
(жив близько 445-385 років до нашої ери) просить
принести йому "капустяне листя зі свининою".
Ефективною виявилася капуста і при сп'янінні. Древні греки говорили: "З'їси капусту перед тим, як пити, - не сп'янієш, з'їси опісля - хміль розжене".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijlNbqCp0KyFrnDsrmHhS0C_s3g1sIo8MaUbfi1XnK4oaABGq_kNu4Ermg0M-9J8SlC3GrPYy5SLX-y7En87FgcG6m_WN7DnnDKXLrRhQqnX-VIwl44cjQ1ERjO4DJi0XYR8qOdtoZtwo/s200/k-a16.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiazdUHlLhiuBGzlKA4YbUxmUq0skdr7Ls5G1AfBzD_FQ4RB62YSLTVYsEiSNVfKxx62ePz4KkTkN5moTgLGVJhY_RtvL_AmyxbqH-nEJNokTfZTafVGbK8zlL2vmS0eUjlNbHgyQrADPU/s200/k-a36.jpg)
Уже тоді були відомі досконалі способи кулінарного обробітку капусти в поєднанні з іншими продуктами - овочами та приправами, які мало чим відрізняються від сучасних.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk_Z8wRmQsRYp1Ia41YPGqzi1cCzxh-ekqjKKB-ux7HFXvvZwpjD3zUyYuItpnd4E927Ta7vcKjelBPyuKa9wliTucanpqONBfKaPJZd-c2TTU7Y4TC9FU_0Kua6mVcA0Xj_G-_2Bwl4k/s320/k-a26.jpg)
Наприклад, один з героїв комедії Арістофана
(жив близько 445-385 років до нашої ери) просить
принести йому "капустяне листя зі свининою".
Ефективною виявилася капуста і при сп'янінні. Древні греки говорили: "З'їси капусту перед тим, як пити, - не сп'янієш, з'їси опісля - хміль розжене".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijlNbqCp0KyFrnDsrmHhS0C_s3g1sIo8MaUbfi1XnK4oaABGq_kNu4Ermg0M-9J8SlC3GrPYy5SLX-y7En87FgcG6m_WN7DnnDKXLrRhQqnX-VIwl44cjQ1ERjO4DJi0XYR8qOdtoZtwo/s200/k-a16.jpg)
Комментариев нет:
Отправить комментарий