![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGjT2BR6lfkdTX3wAfip82L43N8KQ8CCsB4kelyVptexcLPX-WqScJN6OnyIfdzubzFkCbmVgYfdFLAKFgCX1lqk12q9BvaeFFSeiQW4CQGfYTFYOuvhtvKvk7QcX3H8qoYOYMsnRZkp4/s200/RT-9.jpg)
23. А тепер про буряковий цукор. Сьогодні ми кажемо просто цукор, маючи на увазі буряковий цукор, а був час, коли цукор означало "цукор з тростини", бо бурякового цукру ще не було. Тростинний цукор був дуже дорогий, і далеко не всі могли ним ласувати.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPs1NEz-8DKjaMbCfefTaLxtlmolp4C1Nzjx3SygggzWjlcc3tmdcpU6p0VkJ5Pp6pUUlJ29g8LNlwGn_evoBGS2ivz1RcxOmWqewb5hxM3U9HTveY9XmgMU4gbEeN3nh4XmIcTcBCorc/s200/RT-7.jpg)
І ось у 1747 році німецький хімік А.С. Маркграф доповів пруській академії, що знайшов у білих буряках цукор не гірший, ніж тростинний, і обіцяв, що повністю замінить тростинний цукор буряковим. Німецькі чиновники не зрозуміли важливості робіт ученого.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmxkrr5dj9P1wIoo39haZuIscUiFz517oi7qNcOV9z0qZYPJvtETGzFIcWgCrg5fYttTF6aoEz0UF-UE8sA3ZypJNA7z_q4svbD0foN0yFiU-7Be_4HpU5joXPt3iKQye_p1NS-7hxzk8/s200/RT-4.jpg)
Проте пропозиція ця налякала англійців, які наживалися на торгівлі тростинним цукром, бо мали на неї монополію. Вони двічі пропонували Ахардові великі гроші, щоб він відмовився від своїх праць і проголосив, що помилився у своїх сподіваннях і що буряковий цукор не зможе замінити тростинний.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1cNG3APRKgamAcFT6OkD5ylrwK8ithxxz9KBOTDnR4EN-P5igqdH7thjbr20W-7dEGGs6MA0wcfS6r6vvFaqUthj4gg-ux0NSXy3GY1JF7a4lMrrE6U0EJy1PICfYNImuBMMllu3ANTo/s200/RT-3.jpg)
Та прогресу - ні в науці, ні у виробництві - ніякими підкупами зупинити не можна.
Комментариев нет:
Отправить комментарий