З молодого листя і пагонів варять зелений борщ, суп, вареники, омлет, млинчики, запіканки, оладки, салати тощо, а стару траву заквашують.
На Кавказі - у Грузії, Вірменії ,
Азербайджані - молоду кропиву додають до прянощів при виготовленні національних страв.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMdYgynQ1xZ5Xqhr0PiRwyNZZsQ22A2jRZkV0og3boinlFqMCv4u2cParTMnKjwqdhFgV6bPR58x9aDyBBvEiL9AfpXwUfm2KNngd_ZHbPxAelL44uGSxzqEujKwNq0xUvRkN0qxB6pNw/s200/c-7.jpg)
У Румунії та Італії нею заправляють плов, пасту, омлети, фрикадельки.
У Франції та Німеччині ( і в Україні!) відвар кропиви дводомної використовують для зміцнення волосся. Після ополіскування таким відваром воно стає м'яким, шовковистим і міцним!
Так, кропива дуже цілюща й корисна. Її обов'язково потрібно використовувати у своєму раціоні.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBJ_1d25nU_H6D2F6Ad9R_ZgOT2ifEwg2U94E1fLAEI2kl0AD_P1c5i9hmBja0JB6Fr1UpBB0-_xAYDJqweEApiJTPYNXi2vCT8Kqg2i8TrNu96-P77NZPrGWUAz-_OrA1Kk3lSgnwwyI/s200/k-12.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuZXkE5ZU3tAYbrTmZe6aFcli8vfYt09xKFZyiGl9HjpMNs0Y16yt_hVn0NymBcp_aYawKnvIxxRWmTiyUfLPjqCUDW00tgrSRaHvhRXm5L2RhwCrL-jxWyjWYhvcAKJtZ2DqtLxReOBY/s200/c-3.jpg)
Цілющий сік кропиви багатий на ацетилхолін і гістамін. Тому листя кропиви запарюють і п'ють як чай, додають навіть у буханці хліба (щоб довго не черствів).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg82QH_vYDagJXbCLkjVMBUjvGJ6SsLc-QNJOg19SzUlmMWTNaepCxmOCuOp9S4543pvrI2R6AOxBlC30Sc6nj5L-_B2crxm-GAnY8ljKJavz5uvVqHmKO78S9KRVlPJqUetW15QROpIY8/s200/c-10.jpg)
Поєднання корисних речовин у цій рослині справді унікальне!
Комментариев нет:
Отправить комментарий