23. А тепер про буряковий цукор. Сьогодні ми кажемо просто цукор, маючи на увазі буряковий цукор, а був час, коли цукор означало "цукор з тростини", бо бурякового цукру ще не було. Тростинний цукор був дуже дорогий, і далеко не всі могли ним ласувати.
І ось у 1747 році німецький хімік А.С. Маркграф доповів пруській академії, що знайшов у білих буряках цукор не гірший, ніж тростинний, і обіцяв, що повністю замінить тростинний цукор буряковим. Німецькі чиновники не зрозуміли важливості робіт ученого.
Проте пропозиція ця налякала англійців, які наживалися на торгівлі тростинним цукром, бо мали на неї монополію. Вони двічі пропонували Ахардові великі гроші, щоб він відмовився від своїх праць і проголосив, що помилився у своїх сподіваннях і що буряковий цукор не зможе замінити тростинний.
Та прогресу - ні в науці, ні у виробництві - ніякими підкупами зупинити не можна.
Комментариев нет:
Отправить комментарий