Школа на Дачному (блог учителя Ольги Яркової)

понедельник, 18 сентября 2017 г.

     Вважають, що першими почали вирощувати капусту  стародавні іберійці, які населяли теперішню Іспанію, що батьківщина її - європейське узбережжя Атлантики й береги Середземномор'я. Справді, там і тепер можна зустріти її дикоростучих пращурів.
   Але найбільш популярна й шанована була капуста в Стародавній Греції. Тут сповна оцінили її смакові, поживні й цілющі властивості, вважаючи капусту напрочуд корисною та чудодійною. Вважалося зокрема, що вона містить усі відомі сім благ - гаряче і холодне, сухе і вологе, солоке і гірке, а також гостре. Лікарі навіть радили давати капустяні страви малим дітям, щоб ті швидше росли.      
           Уже тоді були відомі досконалі способи кулінарного обробітку капусти в поєднанні з іншими продуктами - овочами та приправами, які мало чим відрізняються від сучасних.  
   

Наприклад, один з  героїв комедії Арістофана
(жив близько 445-385 років до нашої ери) просить 
принести йому "капустяне листя зі свининою".
 Ефективною виявилася капуста і при сп'янінні. Древні греки говорили: "З'їси капусту перед тим, як пити, - не сп'янієш, з'їси опісля - хміль розжене".




  


Комментариев нет:

Отправить комментарий