З молодого листя і пагонів варять зелений борщ, суп, вареники, омлет, млинчики, запіканки, оладки, салати тощо, а стару траву заквашують.
На Кавказі - у Грузії, Вірменії ,
Азербайджані - молоду кропиву додають до прянощів при виготовленні національних страв.
У Румунії та Італії нею заправляють плов, пасту, омлети, фрикадельки.
У Франції та Німеччині ( і в Україні!) відвар кропиви дводомної використовують для зміцнення волосся. Після ополіскування таким відваром воно стає м'яким, шовковистим і міцним!
Так, кропива дуже цілюща й корисна. Її обов'язково потрібно використовувати у своєму раціоні.
Із свіжого незагрубілого листя готують різноманітні салати. Листя кропиви містить аскорбінову кислоту (вітамін С), вітамін К, вітамін В1, каротин та каротинозу. А ще - ефірні олії, протеїн, цукор, солі заліза, кальцію, калію, сірки.
Цілющий сік кропиви багатий на ацетилхолін і гістамін. Тому листя кропиви запарюють і п'ють як чай, додають навіть у буханці хліба (щоб довго не черствів).
Поєднання корисних речовин у цій рослині справді унікальне!
Комментариев нет:
Отправить комментарий